Test celiakie
Popis
Co je celiakie? Celiakie je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění tenkého střeva v důsledku příjmu lepku u osob citlivých na lepek. Celiakie způsobuje atrofii klků sliznice tenkého střeva a s tím spojenou poruchu vstřebávání živin. Toto onemocnění má genetický základ, který je dán přítomností specifických protilátek proti lepku. Celiakie není vzácná porucha. Genetickou predispozici má asi 20% populace, celiakií trpí přibližně 1-2% celkové populace.
Asi polovina postižených lidí nemá klasické symptomy jako jsou bolesti a otoky břicha, chronický průjem, zácpa, zvracení, hubnutí a podrážděnost. Může se vyskytovat u jedinců trpících podvýživou, u jedinců s nespecifickými příznaky, případně i u jedinců bez jakýchkoli příznaků. Lepek je také jedním z potenciálních alergenů. V případě celiakie a mnohdy také u osob alergických na lepek je třeba dodržovat bezlepkovou dietu.
Co je lepek a kde se vyskytuje? Lepek, jinak také gluten, je všeobecný název pro skupinu složitých bílkovin, které se vyskytují ve většině rostlin z čeledi lipnicovité, jako například pšenice, ječmen, žito a mnohé další obiloviny. V případě pšenice se jedná o směs dvou bílkovin - gliadinu a gluteinu.
Princip testu:Test na celiakii je imunochromatografický test na detekci IgA a IgG protilátek proti deamidovanému gliadinu. Jestli jsou tyto protilátky přítomné ve vzorku v koncentraci nad 20 U/mL, dáva test pozitivní výsledek. Výsledek se odečítá vizuálně, bez použití přístroje. Relativní specificita testu je 94,1%, relativní senzitivita je 81,25% a přesnost je 90,0%. Test obsahuje všechny komponenty potřebné k testování. Další údaje a přesný postup testování - viz příbalový leták.
Podobné produkty
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.